måndag 27 maj 2013

Vinmiddag med vingänget

I lördags var det dags igen efter en tids uppehåll mest pga sjukdom.

Nedan följer några korta noteringar angående de viner vi provade;

1, Billecart-Sallmon B&B NV. Inköpt för tre år sedan, här ser man hur tiden gynnar champagne. Riktigt frisk fin doft samt lång fin eftersmak.
2, Hatt et Söner Grand Cuvee Brut. Några svenskar som köpt en gård i Champagne. Spännande att prova ett sk "svenskt" vin. Bra toner av bröd, kanska kraftig, en märklig bitter bismak på slutet. Anser inte att den är prisvärd.

3, Prager Wachstum Bodenstein Gruner Veltliner 2009 Smaragd. Österrikes nationaldruva från ett av de bättre vinhusen. Mogna toner som avslutas med en fin kryddig eftersmak.

4, Dönnhoff riesling trocken 2010. Som vanligt med Dönnhoff. Underbar leverans genom hela registret. Fin frukt, härlig syra samt tydlig mineralton. Detta vin blev en favorit, samt att alla hittade druva och producent.

5, Franz Hirtzberger Hochrain riesling smaragd 2004. Begynnande toner av petrolium, honung, syra och frukt i fin balans. Smaken balanserad, mogen med lång fin eftersmak.

6, Domain Faiveley Gevrey-Chambertin 1er cru Les Cazetiers. Faiveley har gjort en formidabel resa från medelbra producent till en av de bättre husen. Min favorit under kvällen, vilken balans, ren doft, mjuka syror samt fin ton av bär. Silkeslen helt utan kanter. Underbar lång eftersmak.

7, Louis Jadot, Beaunde Boucherotttes 2001. Mogen doft av hö, tobak och choklad. smaken lite "skitig" i jämförelse med Faiveley.

8, Domain des Baumard, Clos du Pappilon 2000. Frisk, mogen, smak av honung, lite toner av bivax. Kraftigt vin som passar bra till maten

9, Kiraludvar Tokaji Cuvee Ilona 2003. Ytterliggare en favorit, fantastiskt balans, doft av frisk honung, en mjuk "sommarvind". Mogen i härlig balans, smaken är som en dröm, syra, sötma och bär i ETT.

10, Willi Schaefer Graacher Domprobst Riesling spätlese 2006. Ett vin som är enkelt att sitta och njuta av. Frisk, mogen i fin balans, restsötman från frukten är härlig samt en lång fin eftersmak.

Mat då, jo men visst serverades det lite mat.
Till
vin 1-2 En räkcanape
vin 3-5 Färsk vit sparris med skinka och vinegretsås
vin 6-8 Varmrökt lax, med potatisstomp och spenatröra
vin 9 Vit choklad samt passionsfruktmousse med maräng
vin 10 Eftersläckning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar