tisdag 30 december 2014

2008 Pommard 1er Cru Les Epenottes

Vinet kommer från Domain Parent vilka håller till i Pommard. Det är Anne Parent som numera är vinmakare från 1998 då hon över från sin far samt hennes syster Chaterine som håller i den kommersiella biten. De har ca 10 hektar vilket ger ca 6.500 lådor av olika sorter. De använder ca 60-65 nya fat till sina Premier viner.

Vinet har börjat visa mogna toner, fin balans. Fin frukt (röda bär) samt syra, tanninerna bjuder på ett lätt motstånd. Lång fin eftersmak. Ett vin man kan njuta av i stora klunkar.

Riktigt bra för sina pengar ca 330 kr.

 

söndag 23 november 2014

Charles Heidseck Blanc Des Millenaires 1995

Ibland stannar tiden, igår var det en sådan stund.

Vinet i glaset är Charles Heidseck Des Millenaires 1995.

Skaldjur och skumpa är en fin kombo. Vi smakade först på champagnen och det blev helt tyst, därefter sa M ojoj det här är fina grejer. Charles Heidseck har 30 hektar i Ambonnay, Bouzy och Oger, ny vinmakare är  Régis Camus som tar över efter Daniel Thibault vilken är pappa till detta vin. Vinet vinner många priser  i samband blindprovningar.
Vinet är kraftigt samtidigt fräscht, det är silkesrent med toner av nötter och vi hittar lite päron. Eftersmaken sitter i oerhört länge.
 


måndag 27 oktober 2014

Mountford Pinot Noir 2008

Det här är ett kärt återbesök. Vi drack en flaska för ungefär 1 år sedan, då var den ung. På samma gång skall flera viner från NZ inte sparas för länge.


Nu har smakerna gift sig på en trevlig sätt, vinet har en bättre balans nästan silkiga toner. Faten har tonat ner sig. Härlig doft, massor av bär jordgubbar och hallon. I smaken har vi mineraler, fin frisk frukt återigen jordgubbar och hallon. Lång frisk eftersmak.

HIttar vi flera flaskor så fyller vi på

p.s Läste en notis om att deras vinmakare CP Lin slutade 2013. Man får hålla ögona öppna d.s

lördag 18 oktober 2014

Gaston Chiquet och J.J Prüm

Gaston Chiquet Millesime Or Premier Cru 2004.
Vinet har börjat visa mogna toner. Här hittar vi mineraler, fint brödigt, en hel del äpple samt choklad. En annan sak som är finfin är syran, den är  är riktigt bra. 





Joh.Jos. Prüm kabinett 2009 från Wehlener Sonnenuhr.
J.J Prüm är en bra Mosel producent strax nedanför Bernkastel-Keus och Graach. Wehlener är en syd-västlig sluttning.
I vinet hittar vi massor av mineraler, plommon och citrus. Vinet är rent, syran härlig.

måndag 13 oktober 2014

Schiavenza Perno 2006 Barolo

I går serverade vi en gryta på älg, morot, palsternacka, svamp samt lök. Allt detta fick koka långsamt i massor av vin och kryddor plus lagerblad.
En druva som passar bra till rätten är Nebbiolo, det blir en flaska Perno 2006 Barolo från Schiavenza.Schiavenza har sin gård i Serralunga.

Vinet fick en timme i karaff, vilket inte räcker fullt ut. Vinet är fortfarande ungt, söt frukt, fina körsbär, en del nypon, fina dock känns tanniner klart och en fin fat-hantering.  

Vinet passar bar till maten. Dock får nästa flaska vänta några år.

    

måndag 22 september 2014

2006 Francesco Rinaldi "Cannubi" Barolo

Det händer ibland att man häller upp ett vin som slår an på alla goa strängar.
Vinet i fråga var Franscesco Rinaldi Barolo Cannubi från 2006.

Det är en mindre producent som ligger strax utanför staden/byn Barolo. Vinet kommer från vingården Cannubi där de äger 2,4 hektar, stockarna är planterade mellan 1969-1990.
Vinet får mogna på slovenska fat med en blandning av (20 – 50 Hl) i minst 3 år.

Det här är svårt att vara oberörd, elegant på samma gång finstämt, kraftigt och på samma gång mjukt.
Vinet börjar mogna, färgen går mot brunt. Det ger oss eleganta toner av söta bär, främst körsbär, fina kryddor, läder, lakris och trevliga fat.

måndag 15 september 2014

Henriot Brut Millesime 1998 samt Roger Perrin 2007

Inför en helg på landet med god mat plockar vi med oss några flaskor.

Affären vi frekventerar lockade med fina skaldjur samt närproducerat kött denna gång.

Vi började med skaldjur och öppnade först en flaska Henriot Brut Millesime 1998.
Vinet bjuder på en rik och mogen doft, smak av bokna äpplen samt citrus, syran har börjat tona ner. Något kort i eftersmaken



Därefter grillade vi några fina köttbitar samt gjorde ett foliepaket med zuccini som toppades med vitlöksost. Till det öppnade vi en flaska Roger Perrin Chateauneuf-du-Pape 2007. I samband med att Tryffelsvinet hade en sortimentprovning nyligen provade vi en 2011, vilket direkt lockade till köp.  Åter till dagens vin, 2007 är mogen nu, lite krämig, frukten ger främst hallon och körsbär, örter och en fin kryddig ton. Lång mjuk eftersmak  

söndag 7 september 2014

Fritz Haag samt Pierre Luneau-Papin

Fritz Haag och Pierre Luneau-Papin är två duktiga producenter vilka vi följt under flera år.



Vi började med Brauneberger riesling kabinett 2013. Haag kan som få andra skapa en ren riesling, doften och smaken är härligt friskt, ren frukt med tydliga intryck. I detta fall är den ung, riktigt ung, dock är det intressant att prova ung riesling ibland. Resterande flaskor får nog ligga två år så att alla komponenter får en chans att gifta sig.






Andra flaska var L dÓr 2012 från Luneau-Papin. Druvorna kommer från stockar med en snitt ålder på 45 år, marken består främst av granit. Även här är vinet ungt, sten och mineraler i mängd, frisk ung syra, samt fin något dov frukt som kom fram efter en tid i glaset. Vi låter även här resterande flaskor vila i källaren ett tag.

   

lördag 16 augusti 2014

Mischeif and Mayhem Meursault 2007

Under vår resa runt Beaune i juni träffade vi på Michael och Fiona Ragg vilka driver Mischeif and Mayhem sedan 2002, de startade med en liten plott i Aloxe-Corton där de även har sin domaine. De arbetade tidigare i London för Berry Bros and Rudd. Numera köper de även in druvor från olika delar av Bourgogne t.ex Meursault, Puligny-Montrachet, där de är med i hela processen under året.

Och hur är vinet Meursalt 2007.

Först hittar vi frukt, fin syra samt mineraler. Frukten är främst äpplen som börjar mogna, syran är fint integrerad och därtill en ton av sten.

Smakar utmärkt, flaskan gick åt snabbt

måndag 11 augusti 2014

Bosquet des Papes Cuvée tradition 2008

Efter en sommar som främst beståt av vin som passar till olika typer av grillat så är vi tillbaka till vardagen.

Ikväll öppnade vi en flaska Bosquet des Papes cuvée tradition 2008. Det här är ett vin som börjar mogna, det är klart mer sammansatt än förra flaskan vilket vi drack för ett år sedan. Vi öppnade vinet och luftade det under ca en timme. Därefter fann vi  mjuka och lena dofter av örter och kryddor. Smaken är len, riktigt drickvänlig, en hel del örter och en ton av kryddor samt ett fint motstånd av tanniner, smaken ligger kvar en bra stund i munnen.

En flaska kvar vilket bör drickas upp inom det närmaste året
 

söndag 25 maj 2014

35 La Bota de Fino, mosserande samt Colheita 1975

I går samlades vingänget åter igen, alltid lika trevligt.

Vi började med en Fino från Equipo Navazos, nämligen den utsökta 35 La Bota de Fino "Macharnudo Alto". Vinet är härligt torrt, helt rent, balanserat med lite sötma och nötter. Vinet bjuder på en fullständig smak explosion i härlig balans. Detta är troligen den bästa Fino vi smakat på. 



Därefter var det dags att prova några mosserande. Började med Bellavista Franciacorta Cuv'ee, druvorna är 80 Chardonnay, 10 % Pinot Noir samt 10 % Pinot Blanc vilket är en udda druva i mosserande. Ung, friskt doft med lite citrus och mineraler. Smaken är torr, frisk, grapefrukt toner, fin balans samt mineraler. Lång fin eftersmak.





Desiderius Brut 2008 som består av 70 % Chardonnay och 30 % Pinot Noir. Vinet kommer från Cave de Pongracz, vinet görs enbart de år man anser att druvorna är riktigt bra, föregående årgångar är 2003 och 2001.
Doft är mogen komplex med brödiga toner. Mogen frisk smak, bra balans lite eleganta toner.




Därefter kom kvällens positiva överaskning. Det var Boschendal Grand Cuv'ee Brut 2008.  Efter pressning får musten ligga 48 timmar varvid fäälningen hamnar på tankens botten. Därefter flyttas musten över till en ny tank och får jäsa vid 18 C och får ligga kvar på jästfällningen ett tag. Efter jäsning får vinet vila 24 månader innan degorgering och buteljering 36 månader innan försäljning.
Här hittar vi ett torrt friskt vin med fin syra, gröna äpplen samt mineraler.
Vi kommer köpa fler flaskor av detta vin


Portvin är även det härligt gott, vi tog fram en flaska Colheita 1975 från Burmester.
Redan i färgen ser man ålder, brun emot orange. Allt är väl intregrerat doft, smak, frukt (aprikos) i en härligt balans. Förvånansvärt frisk för sin ålder.





 



lördag 10 maj 2014

Francoise Bedel Cuv'ee RW 1996

Det händer ibland att man blir extra nyfiken, nu släppte SB en champagne från 1996 vilket är ett riktigt bra år. Vinet är Robert Winer 1996 från Francoise Bedel  vilket det har
det skrivits en del positiva rubriker om. Det är en cuvee på

88 % Pinot meunier,6 % Pinot noir samt 6 % Chardonnay.

Francoise odlar helt biodynamsikt sedan 1998, hon har 7 hektar med Pinot Meunier 78 %, Chardonnay 13 % samt Pinot Noir 9 %.

Doften är generös, frisk och mustig, torkad frukt, bokna äpplen (tänk frukt som hänger kvar), syran har tonat ner.  I munnen har vi ett generöst vin med massor av frukt, syran finns kvar dock inte i första rummet. Vilket ger lite sötare intryck

Kul att man fick tag på en flaska

   

lördag 8 mars 2014

Blandade flaskor från Chateauneuf-du-Pape

I veckan var det en riktigt intressant provning med viner från C9pape. Nedan följer några noteringar

* Pegau Pink
En rose som har bra struktur, går mer åt det torra hållet, med mindre söt frukt.  

* Mont Olivet Blanc 12
Trevlig dock alltför Ung, fyller upp bra. Detta är ett vin som kräver mat. Spara helst 2 år.

* Pierre Usseglio Blanc 08
Torr, sommaräng, toner av hö, initialt en del parfymer, torrt avslut (Bra vin)

* Mont Olivet Montueil - La Lavade -11
Ung, bärig, lätta tanniner, initialt tydlig alkoholdoft som minskar efter en tid i glaset. Blåbär, kryddig (syrah)

* Mont Olivet Serre de Catin -11
I näsan en tydlig puff av alkohol och bär, i munnen björnbär, gräddkola samt lakrits (grenach)

* Mont Olivet -11
Torr, riktigt ung, initialt kärva tanniner, kryddig, efter en tid i glaset förändrades allt och blev bättre med lite gräddiga toner

* Pierre Usseglio -05
Här har vi början på mognadstoner, mjuk, fin bärig smak, jordgubbe samt rotfrukter

* Bois du Boursan -03
Kvällens favorit *1*
Mogen, balanserad, här hittar man stall, hö, örter, frukten har ton av mörk jordgubbe. Smaken låg kvar länge i munnen .... Härligt vin

* Domaine de la Janasse Chaupin -01
Trots sin ålder finns det kraft kvar, tydliga tanniner, lite oljigt med mörka bär

* Pegau Cuvée Reserve -10
Här är en stram ungdom som ändå visar upp en fantastisk sval frukt med härligt mjuka tanniner

* Beaucastel -01
Kvällens  *2*
Mogen, balanserad, massor av stall samt hö, fin syra, nästan animalisk, lakrits samt toner av balsamvinäger

* Clos des Papes -01
Kvällens brons
Ytterliggare ett moget vin med örter som har fin balans, toner av stall och hö, mörk frukt,  fina fikon, lång och elegant eftersmak

* Pierre Usseglio - Cuvée de Mon Aieul - 03
Detta kändes något överextraherat, tortt, blommigt med toner av viol, syran finns där dock saknas frukten   

fredag 28 februari 2014

Chablis 1er cru Beauroy 2010 Laurent Tribut

Vad dricker man till en underbar torskrygg som vi fann hos vår lokala fiskhandlare. I och för sig är det inte torsken som styr utan tillbehören, det blev en bädd på purjolök och potatis med en rökt olivolja samt toppat med en en blandning av strimlad tomat, gräslök och hårdkokt ägg.

I näsan hittar vi initialt mineraler, frisk frukt samt aningen fat. I munnen har vi ett tilltalande vin med rik, ren och balanserad smak. Vinet är ungt börjar mogna,  fantastiska mineraler, härligt frisk frukt samt en riktigt fin fat behandling.  Smaken ligger kvar under en bra stund utan att tappa skärpa. Riktigt bra dock får nästa flaska vänta ytterliggare 1 år.

lördag 15 februari 2014

Dry River 2011 Craighall Vineyard

I vår strävan att söka efter bra riesling över flera kontinenter är nu turen framme vid Nya Zeeland och vinet Dry river från Craighall Vineyard.  Producenten är känd för att skapa bra viner. Det är en liten produktion som kan säljas inom Nya Zeeland, dock har de valt att även exportera en del. Det är vi verkligen glada för.

Doften är tung av mineraler, sten och liten antydan till päron. I munnen hittar vi ett ungt torrt vin med massor av mineraler, sten, dessutom hittar vi härliga päron med en liten ton av salt. Flaskan försvann fort vilket kan summeras till redan nu ett härligt vin. Det vi kan invända är att priset är högt här i Sverige vilket drar ner det totala intrycket. 

lördag 25 januari 2014

Le G Chateau Guiraud 2011

Chateau Guiraud är mest känt för sina söta viner gjorda på semillon druvan. I dagens marknad där torra viner dominerar gör de också detta vin som är en blandning av Sauvignon Blanc 70 % samt semillon 30 %.

Vinet hämtas från ca 15 hektar som består av krita och sten, stockarna har en snittålder på 15 år. Vinet ligger på fat som tidigare använts för semillon mellan 6 till 9 månader.

Doften är frisk, mineraler, här hittar vi tydlig sauvignon blanc, samt lite sötare toner skymtar (persika). I munnen ett friskt vin som börjar mogna, vi hittar mineraler samt fina komplexa toner med en liten sötare tvist på slutet.

Riktigt trevligt, dock får nästa flaska ligga ytterliggare ett år  

fredag 17 januari 2014

William Fevre 1cru Mont de Milieu 2008

Ikväll var vi nyfikna på en flaska chablis som börjat mogna. Det blev en flaska från Fevre. Trots att de är en stor producent, levererar de viner med riktigt bra kvalitet. Detta vin är en av de bättre 1cru då marken ligger intill Grand Cru. Lite som Les Clos junior.

Vinet fick ca 30 minuter i karaff före det serverades. Vi fann ett vin som börjat mogna, lite bokna äpplen, salta mineraler, inslag av fat, örter och citrus. Riktigt trevligt utan att nå riktigt fram, nästa flaska får vila ytterliggare ett år.

lördag 11 januari 2014

La Soufrandiére 2009 Pouilly-Vinzelles

Vi sökte ett frisk vin som skulle komplettera torskryggen som låg på en spegel av potatis- och purjolök mos samt toppad med hackade färska grönsaker

Vinet vi valde var La Soufrandiére 2009 från Domain Soufrandiére, det visade sig från sin bästa sida. 
Producent är bröderna Bret, Jean-Philippe and Jean-Guillaume Bret. Pouilly-Vinzelles är en av flera i Pouilly villages, inkluderad Pouilly Fuissé, vilka ligger runt byn Saint-Véran. Manuel skörd, pressning av hela klasar, därefter mellan 11-12 månader i fat. 
Frisk doft av frukt, mineraler samt lite smörighet. Smaken är mogen, balanserad med frisk frukt och syra. Efter en stund i glaset lägger sig syran och vinet är rent med en uns smörighet. Klart drickvänligt

Härligt vin

lördag 4 januari 2014

Cuvee Saint-Vincent 2009

Igår blev det en favorit i repris, file av röding i ugn, med pressad potatis samt en sås på grädde, creme fraiche, citron, örter, samt lite smör.

Vi plockade fram en flaska Cuvee Saint-Vincent 2009 från Vincent Girardin. Vinet är som namnet antyder en cuvee som hämtas främst från Chassagne och Meursault. De tar ut 50 hl/ha från ca 1,22 ha totalt, skörden sker manuellt.

Doften är mogen, frisk, fin syra, gul frukt med mineraler med bra balans. I munnen hittar vi ett moget, bra balanserat vin utan krusiduller.  Fin gul frukt åt det sötare hållet som balanseras av syran samt mineralerna.

Helt enkelt ett bra basvin från en duktig producent  

onsdag 1 januari 2014

Chateau la Croix-de-Gay 2005

Nyår, vad serverar man till Oxfile provencal. Vi valde en mogen bordeaux från Pomeral. Slottet har 13 hektar främst planerat med merlot och cabernet Franc fördelat med 80/20.

Vinet var moget, elegant i bra balans. Det fanns en del gröna toner,  tanniner var väl integrerade, enda man kan invända var att
eftersmaken var något kort.