måndag 22 september 2014

2006 Francesco Rinaldi "Cannubi" Barolo

Det händer ibland att man häller upp ett vin som slår an på alla goa strängar.
Vinet i fråga var Franscesco Rinaldi Barolo Cannubi från 2006.

Det är en mindre producent som ligger strax utanför staden/byn Barolo. Vinet kommer från vingården Cannubi där de äger 2,4 hektar, stockarna är planterade mellan 1969-1990.
Vinet får mogna på slovenska fat med en blandning av (20 – 50 Hl) i minst 3 år.

Det här är svårt att vara oberörd, elegant på samma gång finstämt, kraftigt och på samma gång mjukt.
Vinet börjar mogna, färgen går mot brunt. Det ger oss eleganta toner av söta bär, främst körsbär, fina kryddor, läder, lakris och trevliga fat.

måndag 15 september 2014

Henriot Brut Millesime 1998 samt Roger Perrin 2007

Inför en helg på landet med god mat plockar vi med oss några flaskor.

Affären vi frekventerar lockade med fina skaldjur samt närproducerat kött denna gång.

Vi började med skaldjur och öppnade först en flaska Henriot Brut Millesime 1998.
Vinet bjuder på en rik och mogen doft, smak av bokna äpplen samt citrus, syran har börjat tona ner. Något kort i eftersmaken



Därefter grillade vi några fina köttbitar samt gjorde ett foliepaket med zuccini som toppades med vitlöksost. Till det öppnade vi en flaska Roger Perrin Chateauneuf-du-Pape 2007. I samband med att Tryffelsvinet hade en sortimentprovning nyligen provade vi en 2011, vilket direkt lockade till köp.  Åter till dagens vin, 2007 är mogen nu, lite krämig, frukten ger främst hallon och körsbär, örter och en fin kryddig ton. Lång mjuk eftersmak  

söndag 7 september 2014

Fritz Haag samt Pierre Luneau-Papin

Fritz Haag och Pierre Luneau-Papin är två duktiga producenter vilka vi följt under flera år.



Vi började med Brauneberger riesling kabinett 2013. Haag kan som få andra skapa en ren riesling, doften och smaken är härligt friskt, ren frukt med tydliga intryck. I detta fall är den ung, riktigt ung, dock är det intressant att prova ung riesling ibland. Resterande flaskor får nog ligga två år så att alla komponenter får en chans att gifta sig.






Andra flaska var L dÓr 2012 från Luneau-Papin. Druvorna kommer från stockar med en snitt ålder på 45 år, marken består främst av granit. Även här är vinet ungt, sten och mineraler i mängd, frisk ung syra, samt fin något dov frukt som kom fram efter en tid i glaset. Vi låter även här resterande flaskor vila i källaren ett tag.